Brandy, Cognac, Armagnac

Kedves Partnereink!

Mivel a szeszesitalok jövedéki termékek így azok számlázása különálló számlázó rendszerből történik!

Kérünk Titeket, hogy NE FIZESSÉTEK KI A SZESZESITALOKAT ELŐRE csak a küldött számla alapján!!! 

A köznyelvben gyakran keverik ezt a kategóriát (leggyakrabban tévesen konyaknak hívnak minden érlelt borpárlatot) így érdemes itt is tisztán látni.

Borpárlat: amikor a bort lepárolják és annak az alkoholtartalmát koncentrálják.

Brandy: amikor a borpárlatot (főként) tölgyfa hordóban érlelik, ez gyakorlatilag bárhol készülhet a világban, ahol termesztenek szőlőt.

Cognac: amikor a brandyt szigorú eredetvédelmi szabályok szerint a névadó Cognac város környékén készítik – vagyis minden cognac brandy, de nem minden brandy cognac.

Armagnac: ez esetben is brandyt készítenek, de ez alkalommal a francia Gascogne-régióban.

Calvados: Ez is egy brandy jellegű ital, de ezt almából – pontosabban almaborból párolják.

Hazánkban a legklasszikusabb brandy a Lánchíd, melynek alapját a kiváló 7 éves francia prémium borpárlat adja. A brandy magyar tölgy- és gesztenyefa hordókban érlelődött.

Kevesen tudják, hogy a konyakok szinte minden esetben házasítás eredményeként születnek, -ezzel biztosítva az állandóan magas minőséget. Ennek értelmében a környéken készült tételeket a pincemesterek úgy keverik össze, hogy a végeredmény évről évre ugyanolyan ízeket mutasson. A konyakoknál használt érlelésre vonatkozó előírások a következőképpen alakultak:

VS – Very Special – minimum két esztendős tölgyfahordós érleléssel,
VSOP – Very Superior Old Pale – legalább 4 esztendős tölgyfahordós érleléssel,
XO – Extra Old – minimálisan 10 évig érlelték hordóban.

Tovább