Whisky

Kedves Partnereink!

Mivel a szeszesitalok jövedéki termékek így azok számlázása különálló számlázó rendszerből történik!

Kérünk Titeket, hogy NE FIZESSÉTEK KI A SZESZESITALOKAT ELŐRE csak a küldött számla alapján!!! 

Minden vitán felül áll, hogy ez az egyik legsokoldalúbb és legösszetettebb párlatkategória.

Legegyszerűbben: gabonapárlat (az „élet vize” a kelta kultúrában) amelyet fahordóban érleltek. Feltalálása és kifejlesztése a skótok valamint az írek érdeme, akik legalább fél évezredes történelemmel dicsekedhetnek a whisky készítésében.

A whiskyk alapanyaga minden esetben gabona, ebből először egy sörhöz hasonló alkoholos italt készítenek, amelyet aztán lepárolnak és minden esetben évekig hordóban érlelnek.

Bourbon

A legkedveltebb amerikai whiskey kategória, amelyet a XVIII. század óta készítenek, leginkább Kentucky államban. A meghatározó alapanyaga a kukorica (legalább 51 %) és lepárlás után a nyers párlatot kötelezően frissen kiégetett hordóban kell érlelni legalább négy esztendeig - ha nincs feltüntetve a kora a címkén. A frissen égetett hordó adja a Bourbon édeskés, vaníliás-, sokszor a banánra-, kókuszra emlékeztető illatát, ízét. Ez a lágy, édeskés karakter nagyon sok rajongót hoz ennek az amerikai kategóriának.

Rye

A rozs-whiskey. Hasonlóan készül mint a Bourbon, csak ez esetben a névadó rozs adja az alapanyag meghatározó hányadát. Kevesen tudják, hogy hajdanán ez volt Amerika whiskeyje. Szinte mindegyik márka az USA-ban készít rozs változatot is már.

Tennessee Whiskey

Tennessee államban készített kvázi Bourbon whiskey, amit egy juharfából égetett faszénrétegen átszűrnek. Fontos, hogy ez a faszén nem füstöt, hanem éppen ellenkezőleg - lágy karaktert biztosít a párlatnak!

Tovább