Trafikbox Blog

Trafiktörvény 2020

2019.12.04 19:41
Trafiktörvény 2020

Trafiktörvény 2020

Minden Trafik számára fontos változások jönnek 2020-ban. Neked nem kell 30 oldalt értelmezned, mert már megtettük helyetted, és pontokba szedtük a legfontosabb változásokat.

 1. 2020 december 31-el megszűnnek a kijelölt Dohányboltok, amennyiben a településen van koncessziós szerződéssel működö dohánybolt.
 2. Új, forgalmazható termékek a dohányboltokban: 
  1. dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék (dohányt nem tartalmazó, és
   elektronikus cigarettának, továbbá utántöltő flakonnak vagy patronnak nem minősülő – nikotint
   tartalmazó termék, amely nem minősül gyógyszernek, és amelynek hatóanyaga szájon át
   (nyálkahártyán keresztül) jut el az emberi szervezetbe. Ilyen termékek még nincsenek forgalomban, de hamarosan érkezhetnek a dohánymentes nikotin tasakok.
  2. papírzsebkendő (ez kellett mint egy falat kenyér :)
  3. A 1704 90 vámtarifaszám alá tartozó (más cukoráru) termék, kivéve a 1704 90 30 alá tartozó terméket (fehércsoki). Ez azt jelenti, hogy montantól nem csak a mentolos cukorkát lehet forgalmazni. Zöld utat kaptak az ízesített cukorkák, gumicukrok, vajkaramella, de még a vattacukor is. 
  4. forró csoki
  5. ízesített tejkészítményeknek minősülő, hűtés nélkül eltartható tejital.
  6. elektronikai eszközök töltéséhez, üzemszerű működéséhez használatos elem,
   akkumulátor, töltőeszköz.
   Jöhetnek a Powerbankok, elemek, akksik.
  7. Új szolgáltatással is bűvülhetsz. Megengedett a termékek vagy szolgáltatások dohánybolton belüli reklámozása. 
 3. Az új dohánytermék-kategóriák kiegészítő termékeinek kiskereskedelme, kizárólag Nemzeti Dohányboltokban folytatható. Ide tartoznak a hevítő készülékek (iSMOD, IQOS, stb) Eddig ez nem volt szabályozva, és akár egy virágbolt is árulhatottt volna hevítő készüléket. 

NAGYON FONTOS VÁLTOZÁS

 1. dohánytermék fogalma kiegészül a a füst nélkülidohánytermék és az új dohánytermék-kategóriák termékeivel (olyan dohánytermék, amelynek a felhasználása nem jár égési folyamattal -HEETS-, beleértve a rágódohányt, a tüsszentésre szolgáló dohányterméket és a szájon átfogyasztott dohányterméket)
 2. A dohánytermék-kiskereskedő dohánytermék-kiskereskedelmi értékesítési célból Magyarországon szabadforgalomba bocsátott dohányterméket kizárólag a dohány-kiskereskedelmi ellátótól vásárolhat (szerezhet be); az ezzel ellentétes jogügylet semmis. Tehát a törvénymódosítás Közlönyben való megjelenését követő 3. nap után a rágódohányokat kizárólag az ODBE-n keresztül lehetne megrendelni (de nem lesz).
 3. Mostantól 4000 lakosonként lehet 1 dohánybolt. 
 4. A Dohánybolt külső felületén a Nemzeti Dohánybolt elnevezés, és a fogalmazott termékek idegen nyelven is megjeleníthető. Kivéve olyan feliratot, vagy képet, amely dohánytermékeket, dohányterméket kiegészítő termékeket reklámoz, illetve bármely módon dohányzásra utal, vagy arra ösztönözhet.”
 5. Vége a beragadt készleteknek. A dohánytermék-kiskereskedelmet folytató
  évente legfeljebb két alkalommal – június 30-i, illetve december 31-i fordulónappal – jogosult a
  készletében lévő, számára felesleges dohányterméket más dohánytermék-kiskereskedelmi
  jogosultsággal rendelkező részére átadni.
 6. Dohánygyártmányt (a cigaretta, a szivar, szivarka, a finomra vágott fogyasztási dohány, az egyéb fogyasztási dohány, a füst nélküli dohánytermék, a töltőfolyadék, az új dohánytermékkategóriák és a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék, kivéve a kizárólag gyógyászati célra használt, gyógyhatású anyagot tartalmazó terméket, amely nem tartalmaz dohányt) csak zárjeggyel ellátva bocsáthat szabadforgalomba forgalmazási céllal az adóraktár engedélyese, importálhat az importáló és lehet belföldön forgalmazni. Adójegy kerül a rágódohányokra, ecigaretta liquidekre, füstmentes dohánytermékekre is, és hatósági áras lesz.
 7. Jövedéki termék lesz a nikotinmentes liquid is, és egységesen 20 Ft/ml jövedéki adót fog tartalmazni a jelenlegi 55 Ft/ml helyett, így nikotinos liquidek ára akár 350 Ft-tal is csökkenhet.
 8. A füst nélküli dohánytermékre 19 160 forint kilogrammonkénti jövedéki adó kerül. Pl a Makla rágódohány ára 383 Ft-tal növekszik a jövedéki adó miatt.

FONTOS IDŐPONTOK

Az új "Trafiktörvény 2020 január 1-én hatályba lép, de ez nem vonatkozik minden pontjára. Figyelj, mert ezt 3x fogod átolvasni mire megérted :)

A dohánytermék fogalma a törvény Közlönyben való megjelenését követő 3 napon belül lép életbe, így azokat a termékeket amik dohányterméknek minősülnek (dohánytermék: az a fogyasztható termék, amely akár csak részben is – géntechnológiával módosított vagy módosítatlan formában – dohányt tartalmaz, így különösen a cigaretta, cigarettadohány, szivar, szivarka, pipadohány és más fogyasztási dohány, továbbá a füst nélküli dohánytermék és az új dohánytermék-kategóriák) "A dohánytermék-kiskereskedő dohánytermék-kiskereskedelmi értékesítési célból Magyarországon szabadforgalomba bocsátott dohányterméket kizárólag a dohány-kiskereskedelmi ellátótól vásárolhat (szerezhet be); az ezzel ellentétes jogügylet semmis"

2020 március 1 től a nikotinmentes töltőfolyadékok és a füst nélküli dohánytermék kategóriába tartozó termékek a jövedéki termékek körébe kerülnek. 

A füst nélküli dohánytermék és a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék tekintetében a zárjegy 2020. július 1-jével lesz alkalmazandó, de addig is az adókötelezettség már 2020 márciusától fennáll.

A 2020. június 30-ig szabadforgalomba bocsátott és 2020. augusztus 31-ig a Nemzeti Dohányboltokba kiszállított, zárjegy nélküli töltőfolyadék és új dohánytermék kategóriák korlátozás nélkül értékesíthetők. Pl.: Ha te 2020 aug. 30-án betározol adójegy nélküli nikotinmentes liquidből, akkor azt bármeddig árulhatod, de! A 2020. február 29-én készleten lévő nikotinmentes töltőfolyadék mennyiségéről 2020. március 10-ig bejelentést kell tenned a NAV-nál, mert március 1-től adóköteles lesz.

A füst nélküli dohányterméket és a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket (rágódohány, HEETS, tubák) 2020. augusztus 31-ig  szerezhetsz be zárjegy nélkül, de! Ezeket a termékekre az adókötelezettség már 2020 márciusától fennáll.

RÁGÓDOHÁNY VÁLTOZÁS SOS!

Amint a törvényváltozás megjelenik a Közlönyben, a Rágódohány dohányterméknek minősül, és a Trafikbox még 2 napig forgalmazhatja. 

Ezután minden dohányterméket kizárólag az ODBE-ből vásárolhatsz meg. Így előfordulhat, hogy több hónapig nem lesz kapható a rágódohány, ameddig az ODBE belistázás és feltöltés meg nem történik (ugyanez volt a nikotinos liquidekkel is).

A Rágódohányok 2020 március 1 től jövedéki termékek lesznek, és a NAV által meghatározott áron hozható forgalomba.

Ezalatt a 3 hónap alatt a jelenlegi áron forgalmazható a Rágódohány. 

Kerüld el a több hónapos készlethiányt!

Add le az utolsó rágódohány rendelésed MOST! A 2019.12.06 éjfélig beérkezett megrendeléseket tudjuk teljesíteni. 

Számold ki, hogy a következő 2-3 hónapban Mennyi Makla rágódohányt tudsz eladni, és úgy add le a rendelésed. 

MAKLA RÁGODOHÁNYOK