Cool Caps tájékoztató és vitatott édességek a trafikokban!




Több vitatott kérdés tisztázása után rendeződött a
PAPERMINTS COOL CAPS 2 FÁZISÚ CUKORMENTES LEHELETFRISSÍTŐ CUKORKA 
Nemzeti Dohányboltokban történő forgalmazhatósága!


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete ezt a terméket a 2106-os KN/VTSZ. szám alá sorolta, amely megtalálható a 36/2022 (IX.30.) számú Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által kiadott rendeletben, mint Nemzeti Dohányboltokban forgalmazható termék.

Ennek a besorolásnak köszönhetően minden további szankció nélkül forgalmazható továbbra is!

 

36/2022 (IX.30.) SZTFH RENDELET ITT!

Nagyon sok kérdést kapunk Tőletek a trafikokban forgalmazható édességekkel kapcsolatosan is. 

Az alábbiakban összeszedtük a rendelkezésünkre álló, már évekkel ezelőtt beszerzett állásfoglalásokat, amik éveken keresztül megállták a helyüket és tudomásunk szerint sem az élemiszerkönyv, sem az egyes édességek megfogalmazása, kategorizálása nem változott.

Trafikban is forgalmazható édességek:

3. § 8. ak) rágógumi, valamint az ízesített cukorka és mentolos lapocska, továbbá a kombinált nómenklatúra szerinti 1704 90 vámtarifaszám alá tartozó (más cukoráru) termék, de ide nem értve a 1704 90 30 alá tartozó terméket (fehércsoki)

Eddig csak a 17049 VTSZ számra koncentrált mindenki, pedig az ördög a részletekben rejlik :) A legtöbb, Nemzeti Dohányboltban is forgalmazható édesség az ízesített cukorkák alá tartozik, és nem feltétlenül 17049 a VTSZ száma. Az ízesített cukorkák, és a 17049 VTSZ szám alá tartozó termékek 2 külön halmazt képeznek, aminek van közös metszéspontja, de ez nem azt jelenti, hogy Trafikban csak a 17049 VTSZ számú ízesített cukorkákat lehet forgalmazni. 

 

A NAV állásfoglalása a csokoládé bevonatos cukorkákról.


A NÉBIH központi szervének szakmai véleményét összegezve az alábbiakról kaptunk tájékoztatást.

a) A Dohánytörvény, amit nem tilt (mert nem ad pontos fogalom meghatározást), és amely cukorkák gyártására az élelmiszerkönyvi irányelv lehetőséget ad, azokat a termékeket lehet forgalmazni, és az alábbi termékek a NAV álláspontja szerint, akár csokoládé bevonattal is forgalmazhatók a Nemzeti Dohányboltokban. 

 

Élelmiszerkönyv megtekintése ITT!

b) Cukorka alá a

  • Keménycukorkák (töltetlen és töltött keménycukorka, és pehelycukorka),
  • Puhacukorkák (fondan-, zselé-, gumicukorka),
  • Karamellák,
  • Folyékony töltelékű cukorkák és a
  • Drazsékészítmények
    tartoznak.

Kezd már körvonalazódni, hogy milyen édességek forgalmazhatók a Trafikokban, de tovább mentünk, és megnéztük, mit ír a fenti édességekről az élelmiszerkönyv. 

Mi a karamella meghatározása?

Azonosító szám: MÉ 2-84/05 1. A termékcsoport meghatározása 1.1. A karamella leírása A karamella szacharóz és glükózszirup vizes oldatának valamilyen növényi zsírral vagy tejzsírral alkotott emulziójából besűrítéssel készült, különféle ízesítőanyagokat, esetenként tejszármazékot tartalmazó termék.

1. Karamellafajták

1.1. Kemény karamella: A kemény karamella szobahőmérsékleten rideg, kemény állagú, szájban rághatóvá, képlékennyé váló karamella.

1.2. Puha karamella: A puha karamella szobahőmérsékleten plasztikus vagy elasztikus, ízleléskor könnyen képlékennyé váló konzisztenciájú, zsiradékot vagy zselésítőanyagokat is tartalmazó karamella.

1.3. Omlós karamella: Az omlós karamella részben vagy egészben átkristályosodott cukoranyagú karamella, amely ízleléskor széteső állományú is lehet.

1.4. Töltött karamella: A töltött karamella különböző ízesítésű karamellamasszával vagy más töltelékkel töltött karamella.

1.2.5. Tejkaramella: A tejkaramella szárazanyagra vonatkoztatva legalább 5% tej szárazanyagot tartalmazó karamella.

1.2.6. Vajkaramella: A vajkaramella szárazanyagra vonatkoztatva legalább 5% tejzsírt tartalmazó karamella.

2. Folyékony töltelékű (kéregöntésű) cukorkák

Azonosító szám: MÉ 2-84/10 1.

A termékcsoport meghatározása: Vékony cukorkéreg burokban cukorszörpös vagy szeszes cukorszörpös tölteléket tartalmazó termék, amelyet túltelített és ízesített cukoroldatból készítenek, esetenként bevonnak. Pl. Dianás cukor, Chocorich termékek

Itt az SZTFH állásfoglalása a CHOCORICH termékekről, amelyek mindenben megegyeznek a DIANÁS cukorkákkal.

3. Drazsékészítmények

Azonosító szám: MÉ 2-84/08

1. A termék meghatározása: Különböző összetételű és alakú korpuszok drazsírozásával készített, fényezett vagy fényezetlen, sima vagy rücskös felületű termék.

2. Minőségi követelmények: A korpusz mennyisége (korpuszarány): olajosmag korpuszú drazsé esetén legalább 30% (m/m) legyen. Alkoholtartalom: likőrös drazsék esetén (a késztermékre vonatkoztatva) legalább 2% (V/m) legyen.

3. Megnevezés: A megnevezés tartalmazza a „drazsé” szót, a bevonatra és a korpusz fajtájára való utalást.

 

Tehát ezek alapján a fenti termékek mind beletartoznak a cukorkák kategóriába, és forgalmazhatók csokoládé bevonattal is. 

 

Íme az állásfoglalás a Raffaello termékekről.

Sajnos sokan/ tévesen / azt gondolják, hogy fehér csokoládé az alapanyaga, de a csatolt specifikációból tisztán látszik, hogy kókuszkrém, ami nem tiltott.

 

Végül, de nem utolsó sorban néhány szó a PAPERMINTS COOL CAPS mentolos cukorkáról.

 

Fentiekben már részleteztük a cukorkák megfogalmazását.

 

A COOL CAPS NEM KAPSZULA, NEM AROMAGOLYÓ ÉS NEM APPLIKÁTORRAL ELLÁTOTT TERMÉK HANEM EGYSZERŰEN EGY LEHELETFRISSÍTŐ MENTOLOS CUKORKA, AMI ÉLELMISZERNEK MINŐSŰL, 2007-BEN KERÜLT ELŐSZÖR FORGALOMBA ÉS SEMMILYEN FORMÁBAN NEM HASZNÁLHATÓ CIGARETTA ÍZESÍTÉSRE!!! 

Sajnos a hatóság formai hasonlósága miatt a tiltott termékekhez hasonlítja és várjuk ezen rendelkezésük helyesbítését és hivatalos állásfoglalásukat.

Az itt leírtakat legjobb tudomásunk szerint a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján állítottuk össze, tájékoztató jellegűek és az esetleges változásokért nem vállalunk felelőséget!