Vitatott édességek a trafikokban!

Nagyon sok kérdést kapunk Tőletek a trafikokban forgalmazható édességekkel kapcsolatosan. 

Az alábbiakban összeszedtük a rendelkezésünkre álló, már évekkel ezelőtt beszerzett állásfoglalásokat, amik éveken keresztül megállták a helyüket és tudomásunk szerint sem az élemiszerkönyv, sem az egyes édességek megfogalmazása, kategorizálása nem változott.

Trafikban is forgalmazható édességek:

3. § 8. ak) rágógumi, valamint az ízesített cukorka és mentolos lapocska, továbbá a kombinált nómenklatúra szerinti 1704 90 vámtarifaszám alá tartozó (más cukoráru) termék, de ide nem értve a 1704 90 30 alá tartozó terméket (fehércsoki)

Eddig csak a 17049 VTSZ számra koncentrált mindenki, pedig az ördög a részletekben rejlik :) A legtöbb, Nemzeti Dohányboltban is forgalmazható édesség az ízesített cukorkák alá tartozik, és nem feltétlenül 17049 a VTSZ száma. Az ízesített cukorkák, és a 17049 VTSZ szám alá tartozó termékek 2 külön halmazt képeznek, aminek van közös metszéspontja, de ez nem azt jelenti, hogy Trafikban csak a 17049 VTSZ számú ízesített cukorkákat lehet forgalmazni. Kérlek lassan olvasd, ami most jön.

 

A NAV állásfoglalása a csokoládé bevonatos cukorkákról.


A NÉBIH központi szervének szakmai véleményét összegezve az alábbiakról kaptunk tájékoztatást.

a) A Dohánytörvény, amit nem tilt (mert nem ad pontos fogalom meghatározást), és amely cukorkák gyártására az élelmiszerkönyvi irányelv lehetőséget ad, azokat a termékeket lehet forgalmazni, és az alábbi termékek a NAV álláspontja szerint, akár csokoládé bevonattal is forgalmazhatók a Nemzeti Dohányboltokban. 

 

Élelmiszerkönyv megtekintése ITT!

b) Cukorka alá a

  • Keménycukorkák (töltetlen és töltött keménycukorka, és pehelycukorka),
  • Puhacukorkák (fondan-, zselé-, gumicukorka),
  • Karamellák,
  • Folyékony töltelékű cukorkák és a
  • Drazsékészítmények
    tartoznak.

Kezd már körvonalazódni, hogy milyen édességek forgalmazhatók a Trafikokban, de tovább mentünk, és megnéztük, mit ír a fenti édességekről az élelmiszerkönyv. 

Mi a karamella meghatározása?

Azonosító szám: MÉ 2-84/05 1. A termékcsoport meghatározása 1.1. A karamella leírása A karamella szacharóz és glükózszirup vizes oldatának valamilyen növényi zsírral vagy tejzsírral alkotott emulziójából besűrítéssel készült, különféle ízesítőanyagokat, esetenként tejszármazékot tartalmazó termék.

1. Karamellafajták

1.1. Kemény karamella A kemény karamella szobahőmérsékleten rideg, kemény állagú, szájban rághatóvá, képlékennyé váló karamella.

1.2. Puha karamella A puha karamella szobahőmérsékleten plasztikus vagy elasztikus, ízleléskor könnyen képlékennyé váló konzisztenciájú, zsiradékot vagy zselésítőanyagokat is tartalmazó karamella.

1.3. Omlós karamella Az omlós karamella részben vagy egészben átkristályosodott cukoranyagú karamella, amely ízleléskor széteső állományú is lehet.

1.4. Töltött karamella A töltött karamella különböző ízesítésű karamellamasszával vagy más töltelékkel töltött karamella.

1.2.5. Tejkaramella A tejkaramella szárazanyagra vonatkoztatva legalább 5% tej szárazanyagot tartalmazó karamella.

1.2.6. Vajkaramella A vajkaramella szárazanyagra vonatkoztatva legalább 5% tejzsírt tartalmazó karamella.

2. Folyékony töltelékű (kéregöntésű) cukorkák

Azonosító szám: MÉ 2-84/10 1.

A termékcsoport meghatározása Vékony cukorkéreg burokban cukorszörpös vagy szeszes cukorszörpös tölteléket tartalmazó termék, amelyet túltelített és ízesített cukoroldatból készítenek, esetenként bevonnak. Pl. Dianás cukor, Chocorich termékek

Itt az SZTFH állásfoglalása a CHOCORICH termékekről, amelyek mindenben megegyeznek a DIANÁS cukorkákkal.

3. Drazsékészítmények

Azonosító szám: MÉ 2-84/08

1. A termék meghatározása Különböző összetételű és alakú korpuszok drazsírozásával készített, fényezett vagy fényezetlen, sima vagy rücskös felületű termék.

2. Minőségi követelmények A korpusz mennyisége (korpuszarány): olajosmag korpuszú drazsé esetén legalább 30% (m/m) legyen. Alkoholtartalom: likőrös drazsék esetén (a késztermékre vonatkoztatva) legalább 2% (V/m) legyen.

3. Megnevezés A megnevezés tartalmazza a „drazsé” szót, a bevonatra és a korpusz fajtájára való utalást.

 

Tehát ezek alapján a fenti termékek mind beletartoznak a cukorkák kategóriába, és forgalmazhatók csokoládé bevonattal is. 

 

Íme az állásfoglalás a Raffaello termékekről.

Sajnos sokan/ tévesen / azt gondolják, hogy fehér csokoládé az alapanyaga, de a csatolt specifikációból tisztán látszik, hogy kókuszkrém, ami nem tiltott.

 

Végül, de nem utolsó sorban néhány szó a PAPERMINTS COOL CAPS mentolos cukorkáról.

 

Fentiekben már részleteztük a cukorkák megfogalmazását.

 

A COOL CAPS NEM KAPSZULA, NEM AROMAGOLYÓ ÉS NEM APPLIKÁTORRAL ELLÁTOTT TERMÉK HANEM EGYSZERŰEN EGY LEHELETFRISSÍTŐ MENTOLOS CUKORKA, AMI ÉLELMISZERNEK MINŐSŰL, 2007-BEN KERÜLT ELŐSZÖR FORGALOMBA ÉS SEMMILYEN FORMÁBAN NEM HASZNÁLHATÓ CIGARETTA ÍZESÍTÉSRE!!! 

Sajnos a hatóság formai hasonlósága miatt a tiltott termékekhez hasonlítja és várjuk ezen rendelkezésük helyesbítését és hivatalos állásfoglalásukat.

Az itt leírtakat legjobb tudomásunk szerint a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján állítottuk össze, tájékoztató jellegűek és az esetleges változásokért nem vállalunk felelőséget!